Project Description

Podjelite na:

Stari grad Novigrad na Dobri

Iznad rijeke i mosta preko Dobre, na povišenom položaju stoji Novigrad, povijesna utvrda podignuta u XIV st. zapadno od Karlovca.

Sve donedavno stari grad Frankopana, Novigrad, je bio zapuštena ruševina. Dosadašnja obnova barem je donekle vratila, njegove osnovne gabarite i ponovno ga učinila prepoznatljivom točkom u krajoliku.

Kad je nastao ovaj grad ne zna se točno. Njegovo ime Novigrad moglo bi značiti da je na istome mjestu ili u blizini postojao i neki stariji (Stara Dobra je po povijesnim izvorima bila 1193.g. utvrđeno središte ovoga kraja). Sigurno je da su Frankopani (grof Gašpar Frankopan Tržački) do ovog posjeda došli u XIV st. kada su kupili i Ozalj, a sam grad podigli su pedesetak godina poslije. Novigrad se dogradnjama kroz stoljeća preobrazio od obrambenog burga do raskošnog dvorca u kojem je 1783. boravio i austrijski car Josip II, o čemu je nekad svjedočio napis na spomen ploči iznad ulaznih vrata grada koja se i danas nalaze uz povijesnu cestu Karolinu (građenu od 1726. do 1732.g.). Novigrad, lijepo zidana utvrda, bio je tijekom pripremanja Zrinsko-Frankopanske urote jedno od mjesta gdje Fran Krsto Frankopan planira oružanu pobunu protiv Habsburškog dvora. Novigrad je nakon 1671. doživio sudbinu ostalih posjeda Zrinskih i Frankopana. Opljačkan je i devastiran (grad zauzima krajiški general Josip Herberstein, zapovjednik Karlovca). Nekad raskošno opremljen dvor počinje propadati.

Od 1746. godine je u posjedu baruna Patačića koji utvrdu preuređuje u barokni dvorac romantičnog ugođaja, 1809. kupuje ga francuski major Haraminčić, 1939. postaje dobro Banovine Hrvatske, a od uništenja 1944. godine prepušten je propadanju sve do početka obnove 1999. godine. Godine 1969. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Zagreba donosi rješenje za upis Novigrada u Registar nepokretnih spomenika kulture. Projekt obnove i konzervacije staroga grada počeo je 1999. godine, na inicijativu Društva prijatelja Novigrada na Dobri „Frankopan“.

Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća
Putovnica.net