Podijelite ovaj članak !

Godišnja skupština Udruge sv. Vinka Paulskog u RH

Članovi Udruge sv. Vinka Paulskog u petak 21. ožujka 2014 g. u prekrasno proljetno jutro krenuli su iz svih krajeva lijepe naše u Novigrad na Dobri na održavanje redovite izvještajne godišnje skupštine Udruge. Cijeli put je bio popraćen molitvom i pjesmom, te u takvom lijepom ozračju u 15 sati sretno smo stigli u Novigrad na Dobri. Smjestili smo se po sobama i spremili za početak ovogodišnje redovite izvještajne skupštine Udruge.
Skupštinu je otvorio predsjednik Udruge gosp. Igor Pranić uz pozdravne riječi svih sudionika te nakon pozdrava izabrano je u radno predsjedništvo: Katica Cvek (pravna savjetnica Udruge) za vođenje skupštine kao i članove predsjedništva, Anđelku Samardžić (dopredsjednica Udruge) i Perinku Grgat (predsjednica konf. mladih iz Otoka Dalmatinskog) te nakon toga skupština započinje sa radom. Uslijedila su izvješća o radu za proteklu godinu po već ustaljenom rasporedu počev sa izvještajem o cjelokupnom radu Udruge, izvješće o radu nacionalnog vijeća, izvješća o radu pojedinačno svake konferencije, kao i financijska izvješća za proteklu 2013. godinu.

Radni dio skupštine je popraće održavanjem sv. misa u crkvi Uznesenja Bl. Djevice Marije koja se nalazi uz Pastoralni centar sv. Vinka Paulskog, te tako okrjepljeni bi još snažnije nastavili daljnji rad skupštine.
Skupštini su pored predstavnika svih aktivnih konferencija i vodstva Udruge, nazočili svećenici i sestre milosrdnice sv. Vinka Pulskog koji su itekako doprinijeli da naša skupština bude duhovno ispunjena. Posebno za istaknut je i dolazak Vrhovne poglavarice sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog Časne majke Miroslave Bradica koja nam je uputila riječi podrške i otvorenosti prema nama, jer kako je naglasila „Vi ste produžene ruke velike Vinkove obitelji“!, što nam je na čast i zadovoljstvo jer znamo da podupirući se možemo sigurno puno, puno više!! Uz Vrhovnu poglavaricu sestara milosrdnica sv.Vinka skupštini su prisustvovale i druge sestre milosrdnice zastupljene ispred svih provincija – Rijeke, Splita, Zagreba i Osijeka koje su naše vjerne podupirateljice i koordinatorice sve ove godine, ovim putem Vam od srca kažemo – sestre jedno veliko Hvala!
Nadalje je uslijedio i duhovni nagovor našeg duhovnika Udruge p. Darija Grbca , jer bez duhovne okrijepe sigurno bi naš rad bio puno manjkaviji i slabiji. Slijed duhovnih izlaganja se nastavlja prezentacijom s. Miroslave Crljenković o životu Majke Lujze de Marillac koja je za svoga vremena zajedno sa sv. Vinkom bila u službi siromaha, tako da sa sigurnošću možemo reći da su suosnivatelji Udruge sv. Vinka Paulskog sa našim utemeljiteljem Udruge bl. Frederikom Ozanamom, koji je za svoga vremena započeo plesti mrežu ljubavi na njihovim izvorima koja se i do danas širi, a i širit će se i dalje ako se budemo napajali na njihovim izvorima!!! Moramo također istaknuti prisustvo i našeg dragog pratitelja i duhovnika p. Flavijana Šolca koji nam je pripremio molitvu križnog puta u kućama i bolnicam zajedno sa našim bolesnim i nemoćnim osobama.
Nakon duhovne okrijepe uslijedio je ručaki i kratki odmor do Starog grada i korita rijeke Dobre ( izuzev predsjedništva koje je nastavilo raditi i pripremati radni dio i nastavak skupštine).

U radnom dijelu skupštine upriličili smo i kratku edukaciju članstva Udruge o pravilnom vođenju knjigovodstva u čijem se sustavu nalazimo. Edukaciju kako pravilno voditi knjigovodstvo Udruge upriličila nam je gospođa Slavica Sablić iz Sinja . Gospođa Slavica nam je skrenula pozornost što i kako trebamo raditi tako da bi sve bilo uklopljeno u zakone o Udrugama i neprofitnim org. u RH, što je donijelo puno negodovanja (opravdanog) svih prisutnih. Uvjete i načine prilagodbe u radu Udruga spremno smo prihvatili jer nam je cilj biti i ostati u službi naših siromaha!

Prvi i drugi dan skupštine bio je ispunjen radom i duhovnom okrijepom pa su nas naši dragi članovi iz Slavonije nagradili pečenim odojkom , a za to su posebno zaslužni Stipo Maričić, Goran Dragun i vozač autobusa iz Vukovara. Večera je protekla u dobrom raspoloženju i pjesmi imajući u vidu da je vrijeme Korizme.

Nedjelja jutro i završni dan susreta je pred nama. Donijeli smo zaključke na temelju rasprava i odluka proizišlih iz samog rada skupštine, a isto tako usvojili i plan rada Udruge za iduću godinu, jer uz dobar plan i smjernice za rad možemo očekivati još bolje rezultate u našem radu što nam je svima u interesu.

Nakon uspješnog završetka skupštine uslijedila je zajednička sv. misa koju je predvodio p. Filip Vicić u koncelebraciji sa p. Flavijanom Šolcom koji su nas svečano proveli kroz euharistijsko slavlje te još jednom duhovno okrijepili i poduprli u našem radu. Na kraju sv. mise predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u Republici Hrvatskoj gosp. Igor Pranić je u kratkim crtama predstavio rad Udruge uz napomenu da bi bilo lijepo i u Novigradu na Dobri osnovati konferenciju. Zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu, a posebnu zahvalu uputio je voditelju Duhovnog centra p. Filipu Viciću, duhovniku Udruge p. Dariju Grbcu kao i osoblju pastoralnog centra koji su nam neumorno bili na usluzi sve dane boravka u njihovom mjestu. Pozdravne i zahvalne riječi predsjednika Udruge uz duhovnu pjesmu popratio je naš Davor Terzić. Sve ovo na kraju smo ovjekovječili zajedničkom fotografijom svih sudionika skupštine ispred Pastoralnog centra i sretno krenuli svojim kućama.
I na kraju još jednom pozdravljam i zahvaljujem se na ukazanom zajedništvu našim duhovnicima , redovnicama kao i svim dragim članovima Udruge jer su svi na svoj način zaslužni da je ovogodišnja skupština prošla u zadivljujuće pozitivnom ozračju.

Završio bih sa jednom misli našeg utemeljitelja bl. Frederika Ozanama
„Mi na ovom svijetu radimo ne videći ni dovršetak djela ni uspjeha. Ali Bog ga vidi.“

Predsjednik Udruge sv. Vinka Paulskog u RH
Igor Pranić